Stekta ägg, poppade popcorn, kokt pasta och en färdig råbandsknop är inga konstigheter att ta med sig på en scouttävling – det gäller att vara kreativ.

Det menar i alla fall Bullen, eller Graham McCarthy som han egentligen heter, en av scoutledarna i Hedvig Eleonoras scoutkår. I dag är han med avdelningen Småkrypen i Tessinparken för att förbereda barnen inför Scouternas dag den 20 april. Han har själv gått på kåren och återvände som ledare när hans dotter Nicole började.

– Hon har gått på dans, konståkning och massa sådana saker, men hon trivdes inte och hittade inga likasinnade. På scouterna stormtrivdes hon på en gång.

Nicole, Edith och Inger kastar livlina på organisationstävlingen.

Nicole, Edith och Inger kastar livlina på organisationstävlingen.

Pekka Pääkkö

Bra alternativ

Scouterna ökar för tionde året i rad, nu har 1008 scoutkårer runt om i Sverige totalt 81 922 medlemmar.

– Vi har fler barn i kö hos Hedvig Eleonoras scoutkår än vad vi har aktiva medlemmar. Vi skulle lätt kunna göra tre grupper för barn mellan åtta och nio år, säger scoutledaren Anna Barfod.

Hanna Sundelius & Anna Brode

Hanna Sundelius & Anna Brode

Pekka Pääkkö

Många barn i kö och få möjligheter att ta emot dem har gjort att man nu i Norra djurgårdsstaden har öppnat en kår där ledare får allt material de behöver för att dra igång, men utan att behöva tänka på det administrativa – det sköter en separat styrelse. 

– Det finns så mycket barn och vi har inte möjlighet att ta emot alla, så det här är ett bra alternativ, säger Hedvig Eleonoras kårordförande Hanna Sondelius.

Isabela, som går på Småkrypen, berättar att hon har lärt sig mycket.

– Jag har inte gått så länge, men jag har ändå lärt mig en miljard grejer – hur man överlever i naturen helt ensam till exempel. Ett tips till dem som börjar är att åka på scoutläger.

Med bravur

Dagens organisationstävling leds av Bullen som peppar gruppen inför Scouternas dag. Barnen delas upp i grupper efter vad de är mest sugna på att göra. Ingrid, Nicole, Selma och Edith får kasta livlina, och det gör de med bravur.

Innan tävlingen drar igång får barnen leka av sig, och vad passar då bättre än lite scoutkull? Reglerna: Blir du kullad får du stå i scouthälsningen – tre fingrar mot pannan – tills du blir friad av en kompis.

Innan tävlingen är det viktigt att leka av sig ordentligt, och vad passar då bättre än scoutkull? Här står Isabela i scouthälsning och väntar på att bli friad av en kompis.

Innan tävlingen är det viktigt att leka av sig ordentligt, och vad passar då bättre än scoutkull? Här står Isabela i scouthälsning och väntar på att bli friad av en kompis.

Pekka Pääkkö

Att antalet medlemmar har ökat så mycket tror Anna Barfod har att göra med att man lyckats få fler äldre att stanna kvar och bli ledare. Tidigare hade man problem med avhopp när barnen kom upp i en ålder då det kan anses ocoolt att vara scout. Det har man aktivt försökt att ändra på.

– Det finns en coolhetsfaktor i att inte vara cool också. Alla kan inte vara coola för då blir det väldigt trångt på den scenen. Dessutom är det häftigt att vara tio år och ha sovit utomhus och kunna säga: ”Jaså du kan spela fotboll? Coolt! Men jag har knivbevis!”