Till slut åkte också korvarna på grillen. På en gräsplan i Flatens naturreservat träffade nykläckte naturvårdsvakten Peter Melin kollegor från olika delar av Stockholmsområdet.

– Vi samlas för att utbyta erfarenheter och tala om möjliga samarbetsformer, säger han.

Kött- och vegkorv till lunch.

Kött- och vegkorv till lunch.

Angie Gray

Som naturvårdsvakt ser Peter Melin till att folk håller sig till reglerna som gäller i Flatens naturreservat och Stockholmsdelen av Nackareservatet. Det är till exempel inte tillåtet att släppa lös hundar eller att spela musik på hög volym. Cykling är bara tillåtet på utmarkerade leder, och då går det så klart inte heller att åka cross eller fyrhjuling i reservaten.

– Men nedskräpning är det kanske vanligaste miljöbrottet vi ser, säger han.

Angie Gray

Dumpas avfall

Här handlar det inte alltid om något enstaka kolapapper. Ibland kan det handla om dumpning av gamla däck eller annat företagsavfall.

– Mestadels går jobbet ut på att informera allmänheten om vad som gäller på platsen. Men med förordnandet kan vi också beivra brott, avvisa folk, beslagta föremål och till och med bistå polisen i en brottsplatsundersökning. Med brickan och förordnandet har du en annan tyngd när du presenterar dig, säger han.

Naturvårdsvakterna vill att yrket och funktionen blir mer känt bland allmänheten i Sverige. Folk blir ofta förvånade, berättar Jonathan Kearney.

Naturvårdsvakterna vill att yrket och funktionen blir mer känt bland allmänheten i Sverige. Folk blir ofta förvånade, berättar Jonathan Kearney.

Angie Gray

Peter Melin är i grunden parkingenjör på stadsdelsförvaltningen. Befogenheterna som naturvårdsvakt har han fått efter en genomgången femdagars-kurs som bestämts av Rikspolisstyrelsen.

Stockholms första egna

Rollen gör honom lite speciell inom Stockholms stad.

"Stadsdelsförvaltningen är mycket stolta över att vara först ut i Stockholms stad med att ha en egen naturvårdsvakt" skrev stadsdelsförvaltningen på sin Facebooksida i april.

Exakt form för arbetet och hur mycket av sin arbetstid Peter Melin ska lägga på naturvaktandet är dock inte klart.

På träffen i närheten av stugan som tillhör De blindas fritidsklubb deltog också naturvårdsvakter från Huddinge, Botkyrka och Värmdö. Men också naturvårdsvakten Adam Turner som jobbar i Järvaområdet anlitad av Stockholms stad. Hur som helst var det första gången alla träffades i grupp.

Peter Melin, Jonathan Kearney, Elias Lindgren och Kris Luckin är naturvårdsvakter i olika delar av länet.

Peter Melin, Jonathan Kearney, Elias Lindgren och Kris Luckin är naturvårdsvakter i olika delar av länet.

Angie Gray

Flera av dem jobbar också praktiskt med att ta hand om stigar, broar, stormfällen över leder och annat i sina naturområden. Stockholm har dock avtal med entreprenörer som sköter den biten.

Ett äldre par passerar förbi på en led i närheten. Mitt i ser inte om de reagerar på naturvårdsvakternas närvaro. Men så är ofta fallet enligt Jonathan Kearney som jobbar i Botkyrka.

– Varje gång man träffar någon är det "Aha, du jobbar faktiskt här?!" Det är inte många som känner till att vi finns, säger Jonathan Kearney.