Många ungdomar i Stockholm bär på fotbollsdrömmar. Men att skörda framgångar är långt ifrån gratis. För föräldrar innebär det tvärtom ständiga avgifter som dimper ner i dessa dyrtider.

Det är i klubbarnas akademilag som elitsatsningarna görs. En förälder med barn i en av Stockholms akademier summerar vad notan landade på 2023.

Februari: Dags att betala avgiften för året: 7 000 kronor.

Mars: Pling i lagchatten. ”Toppen om alla som inte swishat 3 600 kronor för turneringen i Spanien gör det så snart som möjligt.”

April: Fotbollsskorna sjunger på sista refrängen. Nya måste köpas för 1 600 kronor. 

Maj: Glatt pling i chatten. Laget har fått grönt ljus att vara med i turnering i södra Sverige. Swish: 3 500 kr.

Augusti: Uppstart och spel i Danmark i sikte. Hög tid att swisha 3 500 till lagkassan.

Slutnotan? 19 200 kronor.

Avgifterna dyker upp en efter en i fotbollsklubbarnas olika akademilag.

Avgifterna dyker upp en efter en i fotbollsklubbarnas olika akademilag.

Angie Gray

Går ner i åldrarna

I dag finns ett 40-tal akademier i landet och enligt Thomas Hasselgren, Svensk elitfotbolls akademiutvecklare, blir barnen som tas upp i elitlagen allt yngre.

Bland 70-talister var det först i 18-årsåldern man gick in i en riktig elitsatsning.

– Nu har vi sett hur 90-talisterna flyttar till akademierna när de är 14 år. Och de senaste, 2000-talisterna, går in i 12 års ålder, säger Thomas Hasselgren.

Kostnaderna kryper även de allt längre ned i åldrarna.

Thomas Hassel-gren, Svensk elitfotboll.

Thomas Hassel-gren, Svensk elitfotboll.

Vålerenga IF

Avgifterna är tuffa

Mitt i:s enkät om vad det kostar att spela i Stockholms akademilag från 12-18 års ålder visar att summorna kan komma upp på runt 20 000 kronor per år. Det kan alltså kosta en bra bit över 100 000 kronor att fostra en enskild spelare genom akademin. Då ska man också ha med sig att vissa akademier börjar redan vid åtta års ålder.

– Alexander Isak var sex år när han började i AIK, säger Thomas Hasselgren om spelaren som fostrades i klubbens akademilag sedan 10-årsåldern.

Flera klubbar har ett kostnadstak, och svarar i enkäten att ingen ska lämnas utanför på grund av avgifterna. Klubbarna kan stötta genom att ta delar av avgifterna genom fonder, eller stå för utlägg, när man anser att det behövs. Djurgården har exempelvis ett samarbete med Majblomman. Samtidigt medger man att avgifterna är tuffa.

– Jag ser absolut risker för att att talanger lägger av på grund av avgifterna, säger William Loberg Bateman, chef för AIK Fotbolls pojk-akademi.

Han har arbetat inom AIK:s pojkakademi sedan 2018.

– Kostnaderna för att spela, ja att utöva idrott generellt, bara ökar. Det är något vi får ha med oss. Vi försöker ha så låga kostnader vi bara kan, men vi kan ju inte ha nollavgifter.

Drar ni gränsen för hjälp vid spelarens motivation eller kvalitet? Eller handlar det om familjens inkomst?

– Det sista vi vill är att man slutar. Därför försöker vi vara så behjälpliga vi bara kan och för då dialoger med den aktuella familjen för att se över hur vi säkerställer att spelaren i fråga fortsätter.

Spelare från olika områden

Enligt Thomas Hasselgren, som själv varit verksam i BP:s ungdomsverksamhet, finns det risk med fördyringen.

– I BP:s och AIK:s akademilag har du till exempel spelare från vitt skilda områden. I Ålsten och Stocksund tänker kanske familjerna inte ens på avgifter på 5 000 kronor, men i Hässelby-Vällingby, Rinkeby och Tensta kan det vara verkligt utmanande.