Ungefär en gång i månaden sammanträder politikerna i Södermalms stadsdelsnämnd för att ta beslut om stort och smått som rör stadsdelen.

Förra veckan hölls ett sådant möte. Då ville stadsdelsförvaltningen ha ordningsvakter på plats. I ansökan till Polisen står att många personer med beroende rör sig i området, men också att ”många upprörda föräldrar väntas närvara”.

Känsliga ämnen

Anledningen var att beslutet om att lägga ner hbtq-förskolan Egalia skulle diskuteras. Två ordningsvakter efterfrågades, vilket även beviljades.

– Vad jag fått till mig är att det fanns lite oro, det har varit ett hett ämne och en del debatt, säger trygghetssamordnaren Peter Lind.

Vakter finns alltid vid mötena, men utan ordningsvaktstillstånd har de inte befogenhet­ att exempelvis avvisa personer.

Trygg arbetsmiljö

I den vanliga möteslokalen­ på Virkesvägen finns ett stående­ tillstånd, men nu hölls sammanträdet på Tanto seniorlokus på Rosenlundsgatan.

– Lite beroende på var vi är, och om känsliga ämnen ska behandlas där situationer­ kan uppstå som är svåra för ledamöterna att hantera, finns anledning att ansöka om tillstånd.

– Det handlar också om att trygga vakternas arbetsmiljö, att de har befogenheter som ordningsvakter och kan hantera­ en situation utan att behöva tillkalla polis.

Dessutom har nya ordningsvaktslagen, som trädde i kraft vid årsskiftet, gjort det lättare att söka tillståndet.

Är det inte lite att ta i när det gäller föräldrar?

– Jag ser det inte som att ta i, utan att bara ta höjd. Sedan­ gick mötet jättebra, det var inga konstigheter.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Pekka Pääkkö

Fel beslut

Under Peter Linds snart tre år vid förvaltningen har det inte hänt att föräldrar stört möten så pass att de har behövt avvisas.

– Samtidigt tänker jag att försiktighetsåtgärden inte är gripen ur tomma intet, liknande saker har väl skett någon gång.

Nämndens ordförande Anders Göransson (S) tycker att motiveringen i ansökan om föräldrarna låter märklig.

– Ett tiotal besökare var inbjudna för att prata om Egalia. De tycker vi har fattat fel beslut, men de har alltid argumenterat för sin sak på ett schysst sätt.

Skarp kritik mot stängning av hbtq-förskola

I stället för att stänga hbtq-förskolan Egalia borde staden värna den unika verksamheten. Det menar oppositionen i stadshuset.

I höst stänger den kommunala förskolan Egalia, som med sin hbtq-pedagogik är unik i Stockholm, vilket Mitt i skrev om förra veckan.

Helt fel beslut, menar Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi behöver fler och inte färre hbtqi-verksamheter i staden. Tyvärr ser vi tendenser i samhället som går åt fel håll, där regnbågsfamiljer och hbtq-personer som ger uttryck för sin identitet blir trakasserade och misshandlade, säger oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L).

– Samhället måste fortsätta att stötta barn som kämpar för sin rätt att vara och leva som den vill. Inte lägga ner verksamheter som gör det möjligt, säger Jonas Naddebo, gruppledare för Centerparitet i Stockholms stad.

Förskolan Egalia öppnade 2010 och ligger på en innergård vid Södermalmsallén.

Förskolan Egalia öppnade 2010 och ligger på en innergård vid Södermalmsallén.

Victor Malmcrona

Borde gjort mer reklam

Anledningen till att Egalia stänger är att de länge haft tomma platser och att antalet barn i området minskat. Därför stänger Egalia och en annan närliggande förskola efter sommaren.

Jan Jönsson tycker att det borde satsats mer på att marknadsföra Egalia.

– Det kan få fler att hitta dit, och inte bara familjer på Södermalm. Eftersom det är en av få förskolor med den här inriktningen finns det skäl att bevara den. Det är en fråga om prioriteringar, säger Jan Jönsson.

Att allt fler förskolor hbtq-certifieras på Södermalm och att arbetssätt som finns på Egalia blir allt mer vanliga är inte tillräckligt, menar Jan Jönsson.

– Att det sprids är positivt, men det går för långsamt. Vi är inte framme vid en hundraprocenting acceptans av hbtqi-personer.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Pekka Pääkkö

Kan inte ha tomma platser

Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd, pekar på att stadsdelen har en budget att förhålla sig till. Inom ramen för den kan de inte ha förskolor med för många tomma platser under längre perioder. Personal och barn på Egalia har erbjudits gå till intilliggande förskolan Timmermansgården eller Nicolaigården i Gamla stan.

– På Nicolaigården har de arbetat i samma anda som på Egalia och haft samma förskolechef. Timmermansgården ska också htbq-certifieras i år. Men jag har full förståelse för att föräldrar är ledsna att Egalia läggs ner.

Hur ser du på kritiken att stängningen skickar fel signaler?

– Synen på den här typen av verksamhet har förändrats rejält på 15 år. Där har Egalia spelat stor roll. Vi fortsätter också att jobba med de här frågorna.

Vad gäller marknadsföring säger Anders Göransson att de i stadsdelsförvaltningens verksamhetsplan 2023 skrivit in att förskolor skulle marknadsföra sig. Centerpartiet var då kritiska till att resurser lades på att göra reklam för kommunala verksamheter.

– Det är en glädjande positionsförändring de gjort, säger Anders Göransson.

Mitt i har sökt förskoleborgarrådet Alexandra Mattsson (V) som avböjer att kommentera.

För få barn

Egalia öppnade 2010 vid Södermalmallén. Det är en kommunal förskola.

Genus och jämställdhet genomsyrar hela den pedagogiska verksamheten, som är hbtq-certifierad.

Det tar sig uttryck i bland annat bemötande, språk och den litteratur som finns på förskolan.

De har plats för 60 barn.

Egalia och Södermalms montessoriförskola stänger i augusti med anledning av att efterfrågan på förskoleplatser i området har minskat.

Källa: Stockholms stad

Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) och Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) och Jonas Naddebo, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad.

Tom M Kronestedt/Centerpartiet

Skarp kritik mot stängning av hbtq-förskola

Egalia stänger efter sommaren eftersom det finns för få barn ✔ Centerpartiet och Liberalerna kritiska ✔ "Fråga om prioriteringar"

Världskänd hbtq-förskola på Södermalm stänger

När Egalia slog upp portarna skapade deras normbrytande profil rubriker långt utanför Sveriges gränser. Nu stänger den, utan vidare ceremoni, eftersom barnen är för få.

Från utsidan ser Egalia ut som vilken förskola som helst. Men deras fokus på genus och jämställdhet gör den unik. När Egalia öppnade 2010 var uppmärksamheten stor.

Utöver riksmedia rapporterade bland annat brittiska BBC och amerikanska CNN om den banbrytande, könsneutrala förskolan.

Här väljs till exempel ord som ”han” och ”hon” bort till förmån för ”hen” eller barnens förnamn. För Patriez van der Wens, som själv är queer, var det självklart att sätta sina barn här.

– De har en tydlig hbtqi+-inkluderande pedagogik. Många vänner som är queer hade barn här. Här blir man inte ifrågasatt och det är en trygghet, säger Patriez.

"Inte så uppdelat"

I augusti ska Egalia stänga. Det har fått flera vårdnadshavare att reagera. Även Patriez son Imi, 10 år, som tidigare gick här.

– Det var inte så uppdelat mellan killar och tjejer. Man kunde leka med vem man ville. Så har det inte varit på skolor jag gått på senare, säger han.

Patriez van der Wens och sonen Imi Mo Fox van der Wens Leitmann, 10 år, är kritiska till att Egalia ska stänga. Patriez har även ett yngre barn som nu går på förskolan.

Patriez van der Wens och sonen Imi Mo Fox van der Wens Leitmann, 10 år, är kritiska till att Egalia ska stänga. Patriez har även ett yngre barn som nu går på förskolan.

Victor Malmcrona

Tvingades inte välja

I Imis familj har det varit viktigt att barnen själva får bestämma kön. Imi var fem år gammal när han sa att han ville bli kallad­ ”han”.

– Jag kände mig som ”han”. Förskolan var en bra miljö, de tvingade mig inte att välja något jag inte ville vara.

Allt färre barn

År 2017 var 3 100 barn inskrivna i Södermalms kommunala förskolor. Förra året var siffran 2 500. Det är en trend som syns över hela staden och som har gjort att stadsdelsförvaltningen ser över sitt bestånd.

Egalia har plats för 60 barn. I dagsläget är 41 inskrivna.

– De har länge haft många lediga platser. Vi måste se till att vi har en rimlig avvägning av hur många förskolor vi har och hur många vi behöver, säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

"I en större mening har den verksamheten vunnit eftersom det nu präglar större delar av vårt samhälle. Sedan förstår jag att det är en liten tröst för de som velat ha barnen på Egalia," säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

"I en större mening har den verksamheten vunnit eftersom det nu präglar större delar av vårt samhälle. Sedan förstår jag att det är en liten tröst för de som velat ha barnen på Egalia," säger Anders Göransson (S), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

Pekka Pääkkö

Behövs inte

Stadsdelsförvaltningen har utrett saken och lagt fram förslaget att stänga Egalia, samt en annan närliggande förskola, då barnunderlaget i området är för litet.

Barnen på Egalia har erbjudits plats på den intilliggande förskolan Timmermansgården, som även ska hbtq-certifieras under 2024.

– När Egalia öppnade var de banbrytande och gick i bräschen för normmedventenhet. De idéer som då ansågs speciella är i dag mycket mer etablerade, säger Anders Göransson.

Patriez van der Wens tycker­ det är en klen tröst och säger att Egalias pedagogik tar år att träna upp.

– Att stänga Egalia är att skicka en signal om att den här typen av verksamheter inte behövs längre, men så är det tyvärr ännu inte.

Fokus på jämställdhet

Egalia öppnade 2010 vid Södermalmallén. Det är en kommunal förskola.

Genus och jämställdhet genomsyrar hela den pedagogiska verksamheten, som är hbtq-certifierad.

Det tar sig uttryck i bland annat bemötande, språk och den litteratur som finns på förskolan.

De har plats för 60 barn.

Egalia och Södermalms montessoriförskola stänger i augusti med anledning av att efterfrågan på förskoleplatser i området har minskat.

Källa: Stockholms stad

Röster till stöd för Egalia

Nu mer än någonsin, när vår samtid är så splittrad och politiken exkluderande, behövs en förskola som sätter jämlikhet och inkludering först.

Egalia är unik och behövs i allra högsta grad i dagens hårda samhällsklimat. En helt nödvändig fristad för regnbågsbarn och -familjer!

Det är viktigt att sådana här platser finns och drivs vidare.

Det finns så få queervänliga förskolor och de som finns ska få finnas kvar!!

En otroligt välfungerande verksamhet med hög kvalitet är enormt resursslöseri att lägga ner

Det är livsviktigt med en trygg plats för regnbågsfamiljer. Den pedagogik som utformas där kan också inspirera till ökad inkludering och minskad diskriminering i andra förskolor.

Källa: Kommentarer från namninsamlingen för att bevara skolan.

Patriez van der Wens och sonen Imi Mo Fox van der Wens Leitmann, 10 år, är kritiska till att Egalia ska stänga.

Patriez van der Wens och sonen Imi Mo Fox van der Wens Leitmann, 10 år, är kritiska till att Egalia ska stänga.

Victor Malmcrona

Världskänd hbtq-förskola på Södermalm stänger

Skapade rubriker internationellt när den öppnade ✔ Läggs ner eftersom barnen är för få ✔ Föräldrar protesterar: "Skickar fel signaler"