Regnet duggar lätt men det bekymrar inte barnen som leker på Söderholmsskolans gård. Desto mer bekymrade är föräldrar som startat en namninsamling med drygt 600 underskrifter. De kräver att byggplanerna vid skolan sätts på paus tills de fått klara besked om vad som ska hända med skolan.

– Vi fick bara ett brev. Många är ledsna och letar efter andra skolor, säger Ghusoon Khalaf som har en son i trean, när vi möter henne och några föräldrar på skolgården. 

Söderholmsskolan, som är en f-6 skola, var tidigare tänkt att byggas ut för 840 elever och ett högstadium. Men 2021 beslutade den dåvarande blågröna majoriteten att ställa in utbyggnaden, eftersom stadens befolkningsprognoser visade att antalet barn skulle öka betydligt mindre än tidigare beräknat.

Beslutet innebar också att upprustningen av skolan skulle skjutas upp till 2026, när Slättgårdsskolans elever hade lämnat Vårbergsskolan och flyttat tillbaka till Bredäng. 

Sedan dess har föräldrarna på Söderholmskolan inte hört något om planerna tills helt nyligen när de fick beskedet att skolan ska stängas vid årsskiftet 2024/2025 och att framtiden är oviss.

– Vi har pratat med utbildningsförvaltningen men inte fått några klara besked om eller när barnen kan återvända till skolan, säger Josefin Alm som har en dotter i ettan.

Saif Maher, 9 år, trivs bra på Söderholmsskolan och vill helst inte byta område till Vårbergs centrum.

Saif Maher, 9 år, trivs bra på Söderholmsskolan och vill helst inte byta område till Vårbergs centrum.

Angie Gray

Riskerar att öka segregationen

Föräldrarna är även kritiska till att barnen evakueras till Vårbergsskolan som ligger nära centrum. Och det mot bakgrund av den våldsutveckling som skett i området under senare tid.

– Vi vet att det sker öppen droghandel i centrum och vi vet att gängen rekryterar barn. Politikerna förstår inte hur situationen är och hur det här beslutet påverkar familjer här. Vår skola ligger lugnt, nu vill de flytta barnen till centrum där det händer så mycket, säger Tevfik Ektas, vars son går i ettan. 

På Söderholmsskolan går barn från både hyreshusen, radhusen och villorna runtomkring, vilket uppskattas av föräldrarna. Men de tror att evakueringen kan öka segregationen i Vårberg om resursstarka föräldrar väljer att skjutsa sina barn till skolor utanför stadsdelen för att slippa hamna i centrum.

– Man pratar om att motverka segregation samtidigt gör man åtgärder som bidrar till raka motsatsen, säger Tev­fik Ektas. 

Kritiseras för att mörka

Även oppositionen är kritisk.

– I det tidigare beslutet står att evakueringen ska ske 2026. Nu har man tidigarelagt det samtidigt som det står i lokalförsörjningsplanen att det ska ske underhåll och upprustning 2028 och 2029 så det verkar som att evakueringen blir fyra år. Socialdemokraterna undviker att kommunicera det till föräldrarna säger oppositionsborgarrådet Andréa Hedin (M).

Hon tycker också att majoritetens insatser för trygghet i området är otillräckliga.

– Inte ett enda barn ska gå i skolan vid en öppen drogscen. Vi vill att man sätter in de insatser som behövs från ordningsvakter, stadsdelen, skola, polis och platssamverkan. Vi behöver punktmarkera för att få bort varenda drogscen nära en skola, säger hon. 

"Skolan ska finnas kvar"

Emilia Bjuggren (S) är skolborgarråd i Stockholm.

Vad är planen för Söderholmsskolan?

– Skolan ska finnas kvar, inget nytt beslut har fattats sedan 2021. När man bygger bostäder kommer man också att riva de tillfälliga paviljongerna på skolgården. 

Planen är att barnen och personal temporärt ska flytta till Vårbergskolan årskiftet 2024/2025.

– Det är inte säkert för barnen att vara på skolan medan bygget pågår. Prognosen är att de ska flytta tillbaka om två år men vi kan inte lova något exakt datum, säger Emilia Bjuggren.

Efter våldsdåden i Skärholmen tycker föräldrar att det är otryggt med en skola i centrum och tror att flera kanske flyttar barnen till andra stadsdelar. Hur ser du på det?

– Självklart förstår vi att det finns en oro, men vi arbetar för att alla skolor ska vara trygga och det arbetet fortsätter. Vi har väldigt många skolor som ligger i centrum och barn från Slättgårdsskolan går i Vårbergsskolan redan nu. Skolan har ett upparbetat trygghetsarbete med många vuxna på plats, trygghetsronderingar och sensorer. Vi hoppas att föräldrar ska vilja ha sina barn kvar i våra kommunala skolor och den personal som är på Söderholmsskolan följer ju med och fortsätter sitt goda arbete. 

När beslutet fattades 2021 var både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kritiska och menade att bromsen för utbyggnaden grundade sig på den grönblå majoritetens besparingskrav på skolbyggnader. De var även kritiska till att elever och persona fick vänta längre på en renovering av lokalerna.

Varför har ni ändrat er nu och går vidare med beslutet?

– När beslutet togs var prognoserna om de minskade elevantalen marginella, men nu kan vi tydligt se att trenden håller i sig och antagligen kommer att göra det över tid. Därför behöver beslutet inte rivas upp.