Ombyggnaden av det förfallna Sätra centrum har stått på vänt i flera år för att det saknas finansiering. Den 19 februari gick Sätra centrum fastigheter AB samt Sätra Förvaltnings AB i konkurs på egen begäran med skulder på omkring 200 miljoner kronor. I väntan på försäljning drivs centrumet av konkursförvaltaren Hans Renman som nu fått in flera anbud på centrumet.

– Vi håller på att utvärdera de bud som kommit in, säger han.

Hur många är intresserade?

– Vi har fått flera bud så vi har något att jobba med, men vi vet inte var det kan landa. Nu försöker vi slutföra förhandlingen och sälja till högstbjudande, säger han.

Men det finns också svårigheter.

– Det är ju ett speciellt objekt eftersom det innefattar ett antal avtal med kommunen som måste förhandlas.

Sätra centrum har stora skulder men det är ännu oklart om det kan säljas för den summa som behövs.

– Vi är i prisförhandlingar så jag kan inte säga något om det. Kan vi inte hitta en bra lösning så får vi sälja det på auktion, men vi är inte där än, säger Hans Renman. 

Oklart om staden vill köpa

Det allmännyttiga bostadsbolaget Stockholmshem ägde Sätra centrum från 1965 till 1999 då det under det borgerliga styret såldes till Fabege Fruängen Centrum AB. Därefter har centrumet sålts vidare till flera andra fastighetsägare.

Flera boende har sedan dess höjt sina röster för att staden ska köpa tillbaka centrumet. Även borgerliga politiker har svängt, exempelvis oppositionsborgarrådet Jan Jönsson (L) som i en skrivelse undrar om den nuvarande majoriteten vill köpa centrumet.

Men vilka planer staden har är oklart. I exploateringskontorets tjänsteutlåtande får frågan inget rakt svar. Mitt i har sökt bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) utan resultat. Inte heller konkursförvaltaren vill ge något besked om staden finns med bland dem som i nuläget har lämnat bud på Sätra centrum.

– Jag kan inte kommentera det, säger han. 

När en köpare kan presenteras är inte klart.

– Det beror på hur förhandlingarna går. Det kan ta sin tid men vi kan lämna mer besked vid månadsskiftet, säger Hans Renman.