Den 9 augusti var Lucas Atrak, 16, och hälsade på kompisar i Värmdö. Han skrev via Snapchat till en 15-årig Värmdöbo att han skulle be om ursäkt för att ha tagit strypgrepp på hans kompis ett par veckor tidigare. 

15-åringen blev ursinnig och någon svarade från hans Snapchat: ”vi kommer japp dig” – döda dig. Tillsammans med en pojke som var under 15 år sökte han upp Lucas och misshandlade honom svårt.

Enligt tingsrätten och vittnen slog 15-åringen Lucas med ett knivskaft med metall i huvudet. Den 8 september avled Lucas Atrak på sjukhus.

Den 5 april friades pojken från Värmdö, som hunnit fylla 16 år, för mord. I stället dömdes han för för grov misshandel och grovt vållande till annans död till tio månaders ungdomsövervakning. Enligt tingsrätten var det inte styrkt att 16-åringen trodde att Lucas skulle dö när han lämnade platsen. Pojken under 15 år var inte straffmyndig och åtalades aldrig.

Lucas Atraks mamma Åsa Lindström kräver att 16-åringen som har erkänt misshandel ska dömas för mord.

Lucas Atraks mamma Åsa Lindström kräver att 16-åringen som har erkänt misshandel ska dömas för mord.

Pekka Pääkkö

”Utegångsförbud”

Lucas familj var förkrossad.

– Du kan döda en ung människa som har hela livet framför sig och få tio månaders utegångsförbud. Jag har ingen tilltro till det svenska rättsystemet längre, sa Lucas mamma Åsa Lindström.

Nu har Lucas familj överklagat till hovrätten och kräver att 16-åringen döms för mord. Även åklagare Hanna Loftås överklagar.

”Jag begär att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom, dömer (16-åringen) i första hand för mord”, skriver hon.

Hoppas på upprättelse

Åklagaren anser att 16-åringen hade uppsåt att döda Lucas och att straffet ska skärpas.

”Vi är glada att åklagaren överklagar domen. Vi hoppas nu på att Lucas ska få den upprättelse i hovrätten som han förtjänar och att vi kan återfå tron på det svenska rättsväsendet”, skriver Åsa Lindström i ett sms till Mitt i.

Även pojken från Värmdö överklagar. 16-åringen har erkänt att han slog Lucas med knytnäven i ansiktet men nekar till att ha slagit honom med ett knivskaft med metall.

”Vi har överklagat eftersom vi inte anser att bevisningen med tillräcklig styrka visar att det var våldet som min klient utövade som orsakade Lucas död. Förhoppningen är att hovrätten ska ogilla åtalet om grovt vållande till annans död och att min klient ska dömas till ungdomsvård”‚ skriver 16-åringens advokat Joel Apitsch i ett mejl till Mitt i.

Mitt i har Hanna Loftås för en kommentar.