Skolbarnen i Stockholm lär bli betydligt färre än vad tidigare prognoser har visat. Antalet barn i grundskolan på Kungsholmen tros till exempel vara 563 färre år 2032 jämfört med 2022.

Behovet av skollokaler måste därför ses över, och de planerade idrottssalarna i Konradsbergsparken kanske inte blir av.

– Det är ett möjligt scenario, men allt som ännu är sagt är att vi ska se över behovet, säger Thomas Eriksson, avdelningschef vid stadens utbildningsförvaltning.

Hedvigsbergssalarna i Konradsbergsparken, skulle inte innehålla fullstora planer utan användas för skolgympa i första hand.

Hedvigsbergssalarna i Konradsbergsparken, skulle inte innehålla fullstora planer utan användas för skolgympa i första hand.

Illustration: Arkitema

Staden har länge planerat att bygga två idrottssalar – Hedvigsbergssalarna – i Konradsbergsparken som i första hand skulle användas för idrottslektioner av barnen i Konradsbergsskolan. Men salarna skulle också kunna nyttjas av föreningslivet när skoldagen är slut

Tre nya idrottshallar

Men nu ska alltså staden se över om salarna verkligen behövs. Skälet är att det också ska bygga tre idrottshallar med fullstora planer i Kristineberg.

Hallarna i Kristineberg ska vara klara tidigast 2030 – ungefär samtidigt som salarna i Konradsbergsparken planerades att öppna.

– Det skulle då tillföras väldigt mycket idrottskapacitet på Kungsholmen på samma gång, säger Thomas Eriksson.

Thomas Eriksson, avdelningschef på lokalenheten.

Thomas Eriksson, avdelningschef på lokalenheten.

Pressbild

Det, i kombination med minskande antal elever, gör att förvaltningen måste ompröva om Hedvigsbergssalarna verkligen behövs.

– Det är viktigt att hela tiden se över vilka projekt som ska genomföras eftersom ökade hyreskostnader tar resurser från elevpengen.

Planarbetet ska slutföras

När beslut om Hedvigsbergssalarna fattas kan inte Thomas Eriksson svara på.

– Det pågående detaljplanearbetet för salarna kommer oavsett beslut att slutföras. Detta för att det ska finnas en färdig plan om man trots allt vill bygga salarna.