Ett drev där hon på lösa grunder påstås ha begått flera fel i sin yrkesutövning. Så ser Värmdös tidigare kommundirektör Cecilia Lejon på de senaste veckornas händelser, som ledde till att hon blev uppsagd.

Mitt i Värmdö träffar henne vid Grisslinge havsbad, en månad efter att hon ombads att gå på dagen.

"Jag är stolt över det arbete jag åstadkommit. När jag började i Värmdö kommun var det massa olika öar av kontor och rutiner och arbetssätt som spretade åt olika håll. Nu är det en stor organisation med samma tänk och mål" säger Värmdös förra kommundirektör Cecilia Lejon.

"Jag är stolt över det arbete jag åstadkommit. När jag började i Värmdö kommun var det massa olika öar av kontor och rutiner och arbetssätt som spretade åt olika håll. Nu är det en stor organisation med samma tänk och mål" säger Värmdös förra kommundirektör Cecilia Lejon.

Johannes Äng

Det började med ett möte i februari som kommunstyrelsens ordförande Carl Kangas (S) kallade till. Där fick Cecilia Lejon veta att en visselblåsare hade lämnat uppgifter och att kritik riktades mot henne. 

Fick aldrig se någon utredning

I det anonyma tipset fanns påståenden om att Lejon ska ha godkänt felaktiga upphandlingar, anlitat vänner som konsulter och skrivit på märkliga fakturor.

– Inget av det stämmer. Det var tre år gamla händelser som satts ihop till en förvrängd verklighet. Rena felaktigheter, säger Cecilia Lejon.

Några veckor senare fick hon veta att kommunens egen utredning av visselblåsningen var klar och att Carl Kangas inte längre hade förtroende för henne att leda förvaltningen. 

Cecilia Lejon hoppas kunna fortsätta leva sitt liv på Värmdö, och gå på lokala matbutiken och handla. "Det jag utsatts för önskar jag ingen att få vara med om. Det kryper innanför skinnet på en. Det är brutalt."

Cecilia Lejon hoppas kunna fortsätta leva sitt liv på Värmdö, och gå på lokala matbutiken och handla. "Det jag utsatts för önskar jag ingen att få vara med om. Det kryper innanför skinnet på en. Det är brutalt."

Johannes Ang

Men något skriftligt material fick hon aldrig se, inte heller om hennes egna synpunkter fanns med. Eller om det ens fanns en färdig rapport.

– Jag fick en muntlig dragning på länk där de berättade vad de kommit fram till. Allting gick väldigt fort. 

Efter samtal med Kangas kom de fram till att det bästa vore om hon slutade.

– Vi kom överens om att lösa ut mitt avtal och att det skulle bli en avtackning lite längre fram. 

Dagen därpå drog, som hon själv beskriver det, en Kafkaliknande process i gång. Uppsägningen togs upp som en punkt på kommunstyrelsens dagordning, även visselblåsningen var plötsligt med på kommunstyrelsens möte. 

"Blev en hetsjakt"

Cecilia Lejon har inte kunnat försvara sig offentligt eftersom allt varit sekretessbelagt och inte fått kommenteras.

– Jag kände mig rättslös. Man behandlar ingen anställd på det här viset, det är ovärdigt. En mängd spekulationer fick stå helt oemotsagda, det blev en hetsjakt. 

En visselblåsning är ett personalärende som inte bör tas upp på ett kommunstyrelsemöte, enligt Cecilia Lejon, och hon borde ha sagts upp via ett ordförandebeslut efter samråd med partiernas gruppledare, menar hon.

Carl Kangas menar dock att allt är fattat i linje med kommunens rutiner.

Varför har de inte förtroende för dig längre, tror du?

– När man, som jag, väljer att driva en linje med utveckling och förändring, är det ibland så att alla inte uppskattar det, säger Cecilia Lejon. 

Exempel är den digitala satsningen Smartare Värmdö, och en ledarskapsutbildning som hon lät alla chefer gå.

– I båda fallen visade våra egna enkäter att en majoritet av medarbetarna var positivt inställda, samtidigt var det några som inte var nöjda. Det kan ha lett till intern kritik.

"Man pratade om mig, i ett rum där flera av mina kollegor satt med och lyssnade, och jag själv bjöds inte in att ge en förklaring." säger Värmdös förra kommundirektör om hur de gick till när man beslutade att sparka henne.

"Man pratade om mig, i ett rum där flera av mina kollegor satt med och lyssnade, och jag själv bjöds inte in att ge en förklaring." säger Värmdös förra kommundirektör om hur de gick till när man beslutade att sparka henne.

Johannes Ang

Har du själv något ansvar i det som hänt?

– Jag kan ha missbedömt hur djupt rotad den gamla kulturen och sättet att jobba är hos vissa i förvaltningen. Jag trodde jag hade ett större stöd för förändringen eftersom jag blev anställd med uppdraget att göra det.

Vad tar du med dig från din tid i Värmdö kommun?

– Alla fantastiska människor som jag jobbat med! Jag har fått se så många människor växa och utvecklas, och bli kreativa. Det kommer jag att ta med mig. 

När Mitt i Värmdö bett att få se visselblåsningen och utredningen, har svaret blivit att den inte är klar. Utredningen var således inte helt färdig när Cecilia Lejon sparkades den 13 mars.

Den blev klar först en dryg månad senare, i fredags 19 april.

"Jag har fått se så många människor växa och utvecklas, och bli kreativa. Det kommer jag att ta med mig från min tid i Värmdö kommun" säger Värmdös tidigare kommundirektör Cecilia Lejon.

"Jag har fått se så många människor växa och utvecklas, och bli kreativa. Det kommer jag att ta med mig från min tid i Värmdö kommun" säger Värmdös tidigare kommundirektör Cecilia Lejon.

Johannes Ang

Kommundirektör sparkas utan förklaring – får 1,5 miljon i fallskärm

Beslutet att sparka Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon fattades vid sittande bord, utan förvarning.

Samtidigt pågår en massflykt i kommunen just nu: 25 chefer har slutat på ett år.

Värmdös kommundirektör sades upp igår, onsdag, med omedelbar verkan. Enda förklaringen var att kommunledningen inte längre har förtroende för henne. 

Det var Värmdös styrande politiker, Värmdösamarbetet (S, L, C och MP), som lade fram förslaget att säga upp henne och det skedde vid sittande bord på kommunstyrelsens möte, utan förvarning.

Det saknades också skriftliga underlag, med motivering till beslutet, som övriga ledamöter kunde ta ställning till.

Moderaterna skriver i en protokollsanteckning att ledamöterna borde ha informerats innan mötet om vad som var på gång, åtminstone presidium och gruppledare. De menar att det också var fel att göra ärendet öppet, vilket i praktiken innebar att tjänstemän satt och lyssnade när deras chef blev uppsagd.

– Det skulle ha varit stängt precis som ärendet innan. Det hela är undermåligt och omoraliskt skött av styret, säger Deshira Flankör (M) oppositionsråd i Värmdö.

Enligt Moderaterna baserades uppsägningen på kritik mot Cecilia Lejon, men hon fick inte ge sin syn på saken, vilket de också menar var fel.

Moderaterna gick ändå med på att säga ja till beslutet med motiveringen att det saknas förtroende mellan de styrande politikerna och kommundirektören, något som inte gynnar någon, resonerar de.

– Kommunstyrelsen har ett ansvar som arbetsgivare och ska man kunna verka som kommundirektör krävs att man har politikens förtroende, och så är det inte i nuläget. Då måste vi agera, säger Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Är det någon särskild händelse som lett till detta?

– Nej, det är ingen specifik händelse utan det är en samlad bedömning som vi har gjort. Vi ajournerade oss och alla partier fick den tid de behövde för att diskutera saken. Sedan gick vi till beslut, inget annat förslag till beslut kom upp, säger Carl Kangas. 

Cecilia Lejon.

Cecilia Lejon.

Eva Tonström

Han säger att det inte fanns något skriftligt underlag för att det var ett personärende och att de därför ville vara extra försiktiga med att inget hamnade i orätta händer. 

Precis innan beslutet om Cecilia Lejon fattades, fanns ett annat ärende på dagordningen som hette ”Information om visselblåsning”, där någon eller några anställda i kommunen larmat om oegentligheter.

Vad det innehöll är sekretessbelagt, men enligt uppgifter till Mitt i Värmdö ska det ha handlat om Cecilia Lejon. 

Där gavs muntlig information om att en utredning pågick, men om det rörde kommundirektören vill Carl Kangas varken bekräfta eller dementera.

– Jag vill inte kommentera visselblåsarärendet, eftersom det är sekretess. 

Att ärendet om Cecilia Lejon var öppet för tjänstemännen att komma och lyssna på, är inget märkligt, enligt Kangas, utan stämmer väl överens med delegationsordningen för kommunstyrelsen. Så kritiken från M är felaktig, menar han.

Massflykt från kommunen

Bara det senaste året, från januari 2023 till januari 2024, har 25 chefer slutat i Värmdö kommun, inklusive rektorer. Fem av dem för att de har gått i pension, resten varierar från att sagts upp eller valt att sluta själva. 

Några har gått med avgångsvederlag vilket innebär att uppsägningarna kostat kommunen cirka tre miljoner kronor.

Vad har du själv för ansvar för det som sker i kommunen just nu?

– Jag har som KSO ett stort ansvar, och kommunstyrelsen har ett arbetsgivaransvar för hela kommunen. Problemen med omsättning på personal har funnits i Värmdö kommun i flera år, så det är egentligen inget nytt. Det här försöker vi komma till rätta med genom att försöka skapa bra arbetsvillkor och arbetsmiljö, jobba med kompetensförsörjning och göra kommunen till en attraktiv arbetsgivare, säger Kangas.

Men fortfarande väljer många att sluta?

– Min bild är att de personer som valt att lämna under 2023 gjort det av främst naturliga skäl som pension, eller att man gått vidare till ett annat jobb. Det är arbetstagarens arbetsmarknad och det är en tuff konkurrens för hela offentliga sektorn om kompetens.

Cecilia Lejon får 12 månadslöner när hon slutar, det innebär cirka 1,5 miljoner kronor. 

Tf kommundirektör fram till 15 september blir Kerstin Andersson, som anställdes som tf kontorschef för vård- och omsorgskontoret nyligen efter att Mahria Lövkvist sagt upp sig.

Cecilia Lejon säger till Mitt i Värmdö att hon i nuläget inte vill kommentera det som hänt och hänvisar till en överenskommelse som finns om anställningens upphörande.

Kritiserats och hyllats

Cecilia Lejon anställdes som kommundirektör av det förra styret 2020.

Hon har genom åren fått kritik av vissa för sitt ledarskap, att många chefer slutat sedan hon började och för upphandlingen av konsulter till, och kostnaderna kring, kommunens digitala IT-satsning Smartare Värmdö.

Om något av detta har att göra med uppsägningen vill Carl Kangas inte säga.

Samtidigt bidrog hon till att Värmdö kommun utsågs till Årets digitala kommun 2023 av civilminister Erik Slottner (KD) på Kvalitetsmässan i Göteborg.

Källa: Värmdö kommun och tidigare intervju med Cecilia Lejon

Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon sades upp utan förklaring.

Värmdös kommundirektör Cecilia Lejon sades upp utan förklaring.

Eva Tonström

Kommundirektör sparkas utan förklaring – får 1,5 miljon i fallskärm

Sades upp vid sittande bord: "Omoraliskt skött" ✔ Visselblåsarärende – kritik sägs ligga bakom ✔ 25 chefer har slutat på ett år

Risk för jäv i Värmdös digitala satsning

Konsulter som påstås ha jobbat 300 timmar i månaden och oförklarliga fakturor.

Nu får upphandlingen av konsulter till Smartare Värmdö kritik.

Har kommuntjänstemän ”rundat” en upphandlad konsultmäklare för att kunna anlita vilka konsulter de vill till digitala satsningen Smartare Värmdö? Och har konsulterna satt upp fantasisiffror när det gäller hur många timmar de har jobbat? 

Det är ett par av frågorna som revisorer från PWC fick i uppdrag att reda ut i sin granskning av upphandlingen av konsulter 2021.

Utredningen rör 21 konsulter som gjort jobb åt kommunens projekt Smartare Värmdö till en summa av totalt 20,7 miljoner kronor.

– Jag fick ett anonymt mejl där det indikerades att något inte gått rätt till vid den här upphandlingen, så jag begärde en utredning för att gå till botten med det, säger Cecilia Lejon, kommundirektör i Värmdö.   

Inga riktlinjer

Det visade sig att tipset stämde, till viss del. När en konsultmäklare används måste det finnas rutiner, riktlinjer och beslutskriterier för hur konsulter sedan väljs ut för respektive uppdrag. Men det saknades här.

Det kan inte garanteras att ”kommunens avrop genomförs utan godtycke eller subjektiva preferenser” skriver revisorerna, vilket i så fall bryter mot lagen.

– Det framgick inte vad det var som gjorde att man valde A och inte B. Det saknas rutiner och dokumentation kring det och då uppstår risk för jäv och otillbörlig användning, säger Cecilia Lejon. 

300 timmar på en månad

En annan del av kritiken är otydliga fakturor och orimligt många arbetstimmar som satts upp på enskilda konsulter. Tre konsulter har angett att de arbetat över 300 timmar på en månad, vilket är dubbelt så mycket som normal arbetstid.

– En huvudkonsult hade fakturerat flera konsulters arbete i en klump, därför ser det ut som att en person har jobbat över 300 timmar på en månad. Men det här syns inte på fakturorna, vem som har gjort vad, och det är en brist, säger Cecilia Lejon. 

Granskningen har lett till att kommunen nu går ifrån användandet av konsultmäklare och kommer att pröva metoden dynamiskt inköpssystem istället.

– Det ger oss större möjlighet till styrning och uppföljning, och mer insyn, säger Cecilia Lejon.

Smartare Värmdö

En satsning som startades av kommunledningen 2021. Idén är att ta fram nya arbetssätt, ny teknik och digitalisering inom olika delar av kommunen.

Målet är att bryta gamla mönster och frigöra tid och resurser som kan läggas på att öka servicen och närvaron bland kommunmedborgarna. Det är ett långsiktigt arbete.

Källa: Värmdö kommun