Det är kärva tider på arbetsmarknaden. Effekterna av lågkonjunkturen har börjat märkas av runt om i landet och så även i Tyresö. Sedan i mars förra året har arbetslösheten i Tyresö ökat från 4,6 till 5,2 procent enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Snittet i länet är 6,6 procent.

Enligt Statistiska Centralbyråns prognos kommer arbetslösheten i Sverige att fortsätta öka under 2024 och landa på 8,5 procent i början av 2025. Det motsvarar mer än 40 000 fler arbetslösa jämfört med 2023.

Carina Olsen, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Stockholm Sydost, berättar att det främst är antalet korttidsinskrivna på Arbetsförmedlingen som har ökat för Tyresös del. Det betyder personer som är inskrivna upp till sex månader.

– Långtidsarbetslösheten är ganska oförändrad men har minskat under året, om än marginellt, säger hon.

Långtidsarbetslös klassas den som har varit utan jobb i minst 24 månader och det är vanligare bland personer utan gymnasieutbildning.

Carina Olsen, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Stockholm Sydost.

Carina Olsen, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Stockholm Sydost.

Privat

Arbetsförmedlingen har ett tydligt uppdrag från regeringen att prioritera gruppen och har flera riktade insatser för att dessa personer ska ta få arbete eller börja studera.

Matchningen är viktig

En av dessa insatser är arbetsplatspraktik. Cirka 40 procent av de som deltar kommer ut i arbete, enligt Carina Olsen.

– Givetvis så ska det vara rätt för individen och det är det inte alltid när man initierar en praktik, men fungerar det som det ska så har det en väldigt god effekt.

Matchning mellan långtidsarbetslösa och arbetsgivare är en viktig del i arbetet för att fler ska komma ut på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen arbetar även med tät uppföljning för att det ska bli en så lyckad process som möjligt.

– Vi har kontakt med den arbetssökande och matchar personen till arbete. Vi har även kontakt med arbetsgivaren när det börjar bli aktuellt med en anställning, säger Carina Olsen.

Ett annat lyckat verktyg menar hon är de rekryterings- och arbetsmarknadsutbildningar som de erbjuder. Utbildningarna är kopplade till den bransch som personen vill jobba inom och i relation till hur behovet ser ut hos arbetsgivarna.

– Vi är mycket bättre på att sammanföra de arbetssökande med arbetsgivarna i dag.