Kommunens mål är att bostäderna i Barkarbystaden och Veddesta ska vara 70 procent bostadsrätter och 30 procent hyresrätter. Men i byggkrisens kölvatten har många byggherrar fått svårt att sälja sina nybyggda bostadsrätter. Istället omvandlas flera projelt till hyresrätter.

– Det riskerar att vi får områden med för stor andel hyresrätter. Det i sin tur kan leda till att ett område blir segregerat och kommunens skattekraft minskar, säger Aphram Melki (C), kommunalråd i Järfälla.

Hyresrätter i majoritet

Nyligen la Socialdemokraterna ett förslag om att kommunen ska säkerställa att procentmål upprätthålls. I de fall en byggherre bryter mot detta ska en slags straffavgift tas ut.

– De här omvandlingarna sker nu och det skulle vara en katastrof att bara låta det här ske. Därför blev jag väldigt förvånad när den borgerliga oppositionen röstade ner vårt förslag. Då tänker jag att det handlar mer om vem som var avsändaren av förslaget, säger Aphram Melki.

"Trams"

Oppositionsrådet Emma Feldman (M) säger att det bara är trams.

– Förslaget kom in bara några timmar innan sammanträdet och vi avslog det eftersom det var ett dåligt förslag. 

Hon tycker att målet om 30 procent hyresrätter idag är för högt och vill se tydligare procentsatser när det kommer till andelen småhus och äganderätter. Enligt Emma Feldman ska Moderaterna komma med ett eget förslag inom kort.

 – De använder ett gammalt mål som måste omprövas. Vi vill se ett större fokus på småhusbebyggelse. Det här förslaget skulle inte stoppa utvecklingen med flera hyresrätter i Järfälla.

Emma Feldman (M), säger att 30 procents hyresrätter är för högt.

Emma Feldman (M), säger att 30 procents hyresrätter är för högt.

Ingen risk

Kommunstyrelseordföranden Eva Ullberg (S) säger att det viktiga är att andelen bostadsrätter och hyresrätter blir 70 respektive 30 procent i slutändan. Samtidigt menar hon att det är ett alldeles för enkelt resonemang att upplåtelseformerna i sig skulle avgöra ett områdes socioekonomiska status.

– Det handlar också om samhällsservice, skolorna och vilka aktörer som verkar i området. Barkarbystaden har utan tvekan en positiv inverkan på Järfällas tillväxt och det finns ingenting som tyder på att området riskerar att bli socioekonomiskt utsatt.