2013-08-21 13:55
Anna Z Ek


Läsa fler Stockholmsnyheter?
Hämta ner vår app Mitt i Stockholm.

Kronwall hämtar
 kraft hos mamma

Niklas Kronwall siktar på en säsong med nytt OS-guld och ännu en Stanley Cup-triumf.
Men först hämtar han kraft hemma hos mamma i Järfälla, favoritkaféet i Sundbyberg och sommarstället på Ljusterö.

Niklas Kronwall sladdar av isen i Segeltorpshallen. Den här förmiddagen har han mätt sina krafter med bland andra New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist och Buffalo Sabres back Henrik Tallinder. Ett av säsongens första hockeypass efter nästan två månaders isledighet.

– Skitkul att dra i gång igen. Vi har haft en bra sommar allihopa och det kul att se alla igen.

En som saknades på isen var Chicago Blackhawks back och nyblivne Stanley Cup-mästare Johnny Oduya, som nyss firat sin dag med bucklan.

– Jag har all respekt för det. Det är inte så ofta som man får möjlighet att få hem bucklan. Jag tycker att han gjorde helt rätt som hade fullt fokus på bucklan dagen han fick ha den, säger Nikals Kronwall.

Du har själv haft den, hur var det att vara ensam med bucklan?

– När man är där så går allting så fort. Man förstår inte riktigt vad det innebär. Det är först nu när man blir lite äldre som man inser hur svårt det är att vinna. Jag tror att jag skulle uppskatta en Stanley Cup-seger ännu mer nu. Det är så jäkla mycket som måste stämma för att gå hela vägen.

Sedan flera år tillbaka har han en lägenhet i Sundbyberg dit han återvänder när han är på Sverigebesök. Ibland kan Stanley Cup-mästaren och OS-guldmedaljören ses på favoritstället Café Cino på Nybergs torg tillsammans med en dubbel portion kyckling, libanesisk bulgur och tzatziki.

Han besöker också mamma i Järfälla där han varje år anordnar en match där NHL-stjärnor möter moderklubben Järfälla HC:s A-lag. Han hälsar även på klubbens hockeyskola.

– Det är skitkul. Jag kommer ihåg när jag var i den åldern. Det är speciellt med tanke på att det är Järfälla, jag var ju en av grabbarna som satt där.

Fick du själv träffa någon stjärna i den åldern?

– Han som var stjärna för mig var Danne Nyberg som var vår tränare. Han tog hand om oss, lärde oss saker och skrek säkert på oss om vi gjorde något vi inte skulle.

Han tillbringar också tid på sommarstället på Ljusterö och i Stockholm skärgård.

– Stockholm är en av världens bästa städer. Den har allt, en fin dag i Stockholm är svårslagen. Här finns precis allt som du kan önska dig.

Han ser fram emot OS nästa år.

– Det är så klart skitkul. Framför allt är det kul att träffa alla på en sådan här samling. Vi hade ju jättetrevligt i går, inte bara under dagen utan framför allt på kvällen när vi hade en lagmiddag ihop.

Förhoppningarna inför säsongen är som vanligt höga både vad det gäller Tre Kronor och Detroit.

– Det ultimata slutmålet är att stå där och hissa bucklan efter sista matchen.


FAKTA

Älskar sin golden retriever

Namn: Niklas Kronwall.

Ålder: 32 år.

Bor: Lägenhet i Sundbyberg, sommarhus på Ljusterö och hus i Detroit.

Familj: Sambon Katinka, 41, och golden retrievern Bailey, 2. ”Han är också med i Sverige. Jag saknar honom bara jag är ifrån honom ett par dagar.”

Fritid: ”Jag gillar att vara ute i skärgården. Man kan ta båten och åka ut och lägga sig i vikar eller åka till någon sjökrog.”

Aktuell: Var med på Tre Kronors OS-samling i Stockholm i förra veckan och laddar för en ny säsong med Detroit Redwings.

DELA ARTIKEL

Lukten avslöjade 
en cannabisodling
OS-målvakt fortsätter satsa
Hon stal en halv miljon från äldre
Hon kan bli nästa mästerkock
Taxibil med gastankar började brinna