2013-02-23 08:19
Linn Hedesström Blad


Konstsim, skidåkning och rock på lovet

Prova konstsim, gör en film, åk skidor eller gå på rockkollo.
Innerstanskidsen som är kvar i stan på sportlovet har många aktiviteter att välja bland.

På Fryshuset arrangeras Lovely Days med olika aktiviteter för barn och unga från 10 till 20 år. För en hundralapp får man delta under hela veckan. På måndag kan man exempelvis vara med och göra en gigantisk pärlplatta.

– Det är ett konstprojekt och den färdiga plattan ska sättas upp på en bar vid Stureplan, säger Cecilia Östergren, verksamhets-
ansvarig för Lovely Days.

På tisdag åker de till Hammarbacken på utflykt. Och det går bra att följa med även om man inte har egen utrustning. Hyra av skidor, snowboard och liftkort ingår i priset.

På Stadsmuseet arrangerar Filmfestival Junior filmverkstäder för barn från 6 till och med 16 år. Där får man under handledning skriva manus, filma, agera, regissera och redigera en film.

– Man gör en hel film under tre timmar så det är ett väldigt intensivt pass, säger Matilda Mattisson, producent på Filmfestival Junior.

Samtliga filmer visas på Stadsmuseet den 16 mars. Av filmerna som görs i filmverkstäderna väljs de sex bästa ut och visas på biografen Grand på Filmfestival Junior den 15 april.

Den som drömmer om att starta ett band frå chansen på sportlovet. På Brygghuset vid Odenplan är det rockkollo för barn mellan 10 och 17 år som är sugna på att testa.

I fyra dagar, mellan torsdag och söndag, får man bekanta sig med bas, trummor, gitarr och keyboard. Låtskrivande och snygga moves ingår också, liksom en snabbkurs i pop- och rockhistoria medelst youtube-klipp. Den som är intresserad bör höra av sig till Studiefrämjandet genast, antalet platser är begränsat.

Men det går att rocka loss även som lyssnare. På Operan har hovkapellets mest högljudda bleckblåsare kommit loss och tråcklat ihop en trombonfestival lagom till sportlovet. I den stiliga guldfoajén kommer speglarna att skallra klockan 11 mellan måndag och fredag under sportlovet. Trombonerna spelar musik från världens alla hörn och sedan får publiken betygsätta med ännu mer högljudda applåder som mäts med husets egen Trombometer.

Gillar man bildskapande bättre är Moderna museets verkstad en klassiker. Under sportlovet förvandlas den till en Andy Warholsk ”The Factory” där barn från fyra år får jobba med tryckteknik och färg. En del av bilderna kommer sedan med i museets sommarutställning.

  FAKTA

Annat att göra på sportlovet

PunktMedis: Pyssel för barn upp till 12 år. Filmvisning för ungdomar. Skrivarverkstad för barn 10-12 år, föranmälan krävs.

Eriksdalsbadet: Prova på vattenpolo, vattengympa för barn 7-12 år och krokodilrace.

Forsgrenska badet: Prova på konstsim, märkestagning och gruppträning.

Zinkensdamms IP: Utökade öppettider för allmänheten.

Hammarbybacken: Möjlighet att hyra skidor och snowboard. Utökade öppettider under sportlovet klockan 9-18.

Boulevardteatern: Teaterworkshop på Åsö gymnasium för unga 13–15 år, måndag-fredag.

Luma bibliotek: Barn från 6 år får lära sig hur man klipper och viker origamifigurer. Onsdag klockan 13–16.45

Testa körsång i S:t Görans ungdomslokal på Arbetargatan 21. Ett tretimmars prova på-pass för barn mellan 9 och 12 år. Måndag klockan 14–17. Anmälan till kyrkans växel på 545 709 50 eller på sanktgoran.forsamling@svenskakyrkan.se

Parklekarna har öppet hela sportlovsveckan. I Rålis är grillen tänd och isbanorna spolade vid amfiteatern. I Krobobergsparken finns pulkbacke och varmkorv.

I Fredhällsparken är isbanan spolad.

På Kronobergsbadet kan man lära sig crawla på måndag och vattenlivräddning på söndag. På onsdag är det märkestagning.

Stadshuset erbjuder barnvisning på söndag klockan 10.

Annons:

Annons:
Garage för 600 cyklar planeras
Maskerade rånare slog till mot tobaksbutik
4 Östermalmsfavoriter i helgen
Flyktinghjälp i moské och kyrka
Lena PH står 
på egna ben