Läser i Mitt i att Huddinge kommun släppte ut 150 ton koldioxid under 2023 på flygresor. Många inom det så kallade Erasmussamarbetet mellan pedagoger från hela världen. Barn- och utbildningsförvaltningen stod alltså för 70 procent av kommunens flygresor 2023.

Och jag blir mållös. För det första rimmar dessa Erasmusresor mycket illa med de kunskaper om den klimatförbättrande livsstil våra barn lär sig om i skolan vad gäller mat, kon­sumtion, resor och allmänt hållbart tänk.

För det andra ställer jag mig mycket tveksam till varför en grupp lärare från Huddinge behöver resa över halva världen till exempelvis en liten ö på andra sidan jorden och vice versa. Just denna typ av resa känns i mina ögon mer som en lyxresa förklädd till något slags diffus utbildningsresa.

Vill se förändring

Och för det tredje: Att flera flygresor gjordes mellan Stockholm och Göteborg? Vafalls? Skyllet är att det gäller socialförvaltningen som behövt göra snabba placeringar på andra orter. Nu är inte jag insatt i de specifika ärendena så klart, men för mig känns det ju som att det viktiga är att dessa unga snabbt tas ur miljön i Stockholm. Sedan om de får åka bil, tåg eller flyg borde väl inte påverka? Alltså om det tar någon extra timme till slutdestinationen?

För det fjärde: Ett ord jag börjat bli allergisk mot, upphandling. I slutet av artikeln säger Anders Lönroth (MP) att utfasningen av kommunens fossildrivna fordon tagit länge tid på grund av en ny upphandling. Nejmen jaha... dåså. Jag skriver som Patrik Arve brukar säga: Skärpning på alla plan!

Jag vägrar att mina skattepengar ska bekosta flygresor och fossildrivna bilar i kommunens tjänst 2024.

Och vad gäller utbildningsresor i kommunens regi tror jag faktiskt det går att få vettiga utbyten på närmare håll än La Réunion.

Skärpning, Huddinge!