Sedan tio år tillbaka så är det många som känner Brobon Åke Holm i hans arbete som jultomte i kommunen. I Bro har han bott i snart 42 år.

Tomteuppdraget under de senaste tio åren har givit mersmak – och nu har Åke Holm större idéer.

– Under de här åren så har jag börjat ge syre åt en tanke, eller en dröm, att skapa ett besöksvänligt ställe, där inte bara barnfamiljer utan också barngrupper, förskolor och skolor kan få komma på besök.

Lokal tomteverkstad

Drömmen om en egen lokal tomteverkstad i Bro centrum har blivit allt mer intensiv de senaste tre åren. Åke Holm säger att han har gjort försök att hitta en lokal både genom kontakter och via det kommunala bostadsbolaget, men såhär långt har detta inte burit frukt.

Åke Holm beskriver att en framtida tomteverkstad skulle vara en mix av en plats för pyssel och inte minst en utställningsyta för träföremål från förr i tiden. Det handlar om både leksaker och hushållsprodukter från förr. Både hyvlade, smidda och limmade produkter.

– Traditionellt sett och enligt många berättelser från långt tillbaka i tiden så var jultomten snickare från början.

Du är väl själv snickare Åke?

– Ja, det är jag. Men jag snickrar väl mer sådana saker som är lite svåra att slå in till små paket eftersom jag är mer grovsnickare, jag bygger verandor och altaner och sånt där.

Startat egen insamling

Efter tips från en vän startade Åke en crowdfunding-kampanj för att förverkliga drömmen om en tomteverkstad. Crowdfunding är en tjänst på internet där vem som helst kan beskriva en idé, projekt eller produkt och be om allmänhetens ekonomiska stöd för att förverkliga det hela. Åke vill försöka samla in pengar till att hyra en lokal där tomteverkstaden kan bli verklighet.

– Det centrala är såklart jultomten. Självklart. Det är jultomten som barnen vill träffa och se hans verkstad och besöka ett av hans många ställen som han har världen över. 

Men du tänker dig alltså ett sorts mini-tomteland i Bro centrum?

– Ungefär så kan man kalla det, jag brukar själv använda det uttrycket faktiskt. Där har du en titel på artikeln.

Förhoppningen är att tomtelandet skulle kunna erbjuda lite aktiviteter då och då under hela året, som på loven och under vissa helger.

Åke Holm tror att detta skulle gagna kommunen och andra lokala företag om fler besökare kommer till Bro för att möta jultomten. Som jämförelse på ett framgångsrikt exempel nämner han tomteland i Mora.

– Jag vill helt enkelt trycka på att det här är viktigt. Jag märker ibland lite tecken på att julen som en magisk tid, med jultomten och allt som händer under december, är på väg att mattas av litegrann. Så jag vill jobba för att bibehålla den här magin kring julen och jultomten, och allt det här som hör till godheten, säger Åke Holm.