Gnistan till de protester som nu pågår tändes efter att en 22-årig kvinna, Masha Amini, dött efter att hon gripits av landets moralpolis i Teheran som hade synpunkter på hennes slöja.

Civila har under hösten både fängslats och dödats när de demonstrerat mot regimen.

EU har fördömt Iran.

Det krävs mer, tycker Arman Karégar. Hans föräldrar kom till Sverige som politiska flyktingar.

Prisad företagare

Arman själv är student, 2021 vann han Årets Unga affärsidé i Solna med sitt företag blankt.

Nu har han han startat en namninsamling med krav på sanktioner mot regimen, insatser för att stoppa våldet och hjälp att etablera internet, som Iran delvis stängt ned, åt invånarna.

– Det är vanliga människor, studenter, som dödas. Det kunde ha varit jag. Men nu går jag på KTH istället för att mina föräldrar lyckades fly. Det är mitt moraliska ansvar att agera och använda de plattformar jag har för att pusha på för förändring, säger han.

Idén är att uppropet ska sätta press på politikerna – lokalt och till högsta nivå i EU.

Hittills har 7 000 skrivit på. I söndags anordnade Arman en manifestation på Norrmalmstorg dit politiker och kulturpersonligheter bjöds in.

Tolkar kampsång

En annan Solnabo som tagit ton för Irans folk är Daniel Rosen, språkbegåvningen från Huvudsta. Han är döv på ena örat men kan trots det sjunga på femton språk.

Hans tolkning av persiska "Baraye", som blivit en kampsång i protesterna, har nått tiotusentals på Youtube och i sociala medier.

– Gensvaret är fantastiskt. Det är extra häftigt att låten verkar ha nått ut även människor i Iran, att de som protesterar på gatorna känner att de har stöd, säger Daniel Rosén.

Även på hemmaplan finns lyssnare.

– Jag var hos polisen i Solna för att förnya mitt pass och då kom det fram en man och tackade för låten, berättar Daniel Rosén.